I 1889 grunnla Hans Claussen agenturforretningen Hans Claussen, Bergen for kolonialvarer og tekstilråstoffer. Dette Bergensfirmaet er bakgrunnen for Hans Claussen AS, Oslo som ble grunnlagt i 1914 – også av Hans Claussen. Selv som bergenser innså han at det var vanskelig å dekke hele landet på en effektiv måte uten å være etablert i hovedstaden! Hans Claussen var daglig leder til 1941.

Fra 1941 ble firmaet ledet av sønnen til grunnleggeren – Hans Egil Claussen, med Henry Frogn og Bjarne Berg som disponenter. Hans Egil Claussen var daglig leder i Oslo-firmaet til 1965 da hans sønn Per Egil overtok. Han er fortsatt styreleder, men i 2004 gikk ledelsen over til sønnen, Jonas. Det er i dag 4. generasjon som står ved roret. Jonas og Per Egil eier firmaet 50 / 50.

Bilde av Per Egil Claussen som er 3. generasjon som var daglig leder til 2005Bilde av dagens daglige leder Jonas Claussen som er 4. generasjon

Hans Egil Claussen var en meget aktiv person, med stor sans for å finne nye ting og til å inspirere sine medarbeidere. Han reiste veldig ofte med tog mellom Bergen og Oslo for å følge med hva som skjedde. Det var derfor ikke rart at han – bl.a. som formann i Bergens Handelsforening – engasjerte seg sterkt i planleggingen av Bergensbanens forkortelse, som dessverre ennå ikke er gjennomført. Han arbeidet også mye med at det ble bygget et akvarium i Bergen. Dessuten var han konsulagent for Sveits, som bidro til hans store interesse for dette vakre landet. Flere av agenturene var sveitsiske – bl.a. J.R.Geigy AG senere Ciba Geigy AG, som i mange år var et av de viktigste agenturene både i Oslo og i Bergen.

Hans Claussen AS Bergen og Hans Claussen AS Oslo hadde et veldig tett samarbeid og delte stort sett agenturene slik at Oslo-firmaet var ansvarlig for salget på Østlandet, og Bergen hadde resten av landet.

Firmaet i Oslo arbeidet i de første tiårene som agent for salg til tekstil og papir-industrien – med råstoffer som ull, bomull og senere nylon, og polyester, fargestoff og kjemikalier. Rayon Cord til bildekkproduksjonen på Askim Gummivarefabrikk var i mange år et veldig viktig produkt. I noen år var firmaet også agent for brennevin. Da Hans Claussen – som var en relgiøs kar – på vei hjem fra kontoret så noen fulle mannfolk gikk han resolutt tilbake til kontoret og sa opp brennevin agenturene. Han ville ikke være ansvarlig for alkoholens baksider!

Salget til næringsmiddelindustrien ble etterhvert også betydelig – for «mat vil vi ha»! De viktigste varene var bl.a. sukker fra Polen, tomatpuré fra Portugal, hermetikk fra Syd-Afrika og rosiner – eller rettere sultanas – fra Australia. Et annet meget viktig segment ble import av frosne jordbær fra Polen.

1.september 2014 ble næringsmiddelavdelingen i Hans Claussen AS solgt til Storms AS – hvor Hans Claussen AS ble aksjonær og Jonas Claussen er med i styret.

For mer enn 50-år siden begynte Hans Claussen AS med import av glassfiber og plastråstoff fra Nederland. I mange år økte forbruket av disse varene sterkt, og det var gode tider i plast- og kompositt-bransjen. Vår viktigste leverandør var i mange år DSM som leverte termoplastene polyetylen og polypropylen, men vi fikk også tekniske råstoff som nylon fra Akzo Plastics og polykarbonat fra General Electric. Silenka – senere PPG – var vår glassfiberprodusent med stor markedsandel til båtindustrien.

I det siste tiåret har komposittavdelingen utviklet seg til å bli den viktigste i firmaet med flere førsteklasses leverandører som Scott Bader, Selcom, Gurit, Henkel, Krosglass, Akzo og PPG på programmet. Høyverdig strukturlim er et veldig viktig produkt.

Termoplaster spiller fortsatt en meget viktig rolle, og her er bl.a. Polykemi AB, Sabic og TCR med på laget. Dessuten har vi en maskinavdeling med kjente navn som Tool-Temp, Iceva, Wanner, MTF, og andre.

    Fra firmaet startet opp i 1914 i Gjensidige-gården i Karl Johansgt. 16 har det hatt mange forskjellige adresser:

  • Pilestredet 33 i Shellgården,Oslo,
  • Keysersgt. 33, Oslo,
  • Hamang Næringssenter, Sandvika (i tidligere Hamang Papirfarikk),
  • Hamang Terasse, Sandvika,
  • Gamle Drammensveien 48, Stabekk.

I dag holder vi til i Skuiveien 41 på Vøyenenga. I tillegg har vi lager i Arendal og i Fredrikstad.